‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Allround kapper

Aanmelden BOL Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25399
Leerweg:BOL, BBL
Niveau:3
Duur opleiding:2-3 jaar
Startdatum: September

Jij kunt goed met mensen omgaan. Je bent ondernemend, zelfstandig en creatief. En je ziet er goed verzorgd uit – je bent dus representatief. Je volgt de mode. Je weet welke kapsels nu de trend zijn. En je vindt het leuk om anderen er goed uit te laten zien. Misschien wil je wel een eigen kapsalon beginnen.

Dit is jouw toekomst

Als allround kapper geef je de klant advies. Over kapsels, behandelingen en producten. Eerst doe je een analyse. En daarna bekijk je welke behandelingen bij deze klant passen. Je voert verschillende behandelingen uit. Bijvoorbeeld wassen, knippen/snijden, föhnen/stylen, kleuren en ook permanenten en watergolven. Je leert ook haar op te steken en te vlechten. Je geeft de klanten een eigen look en stijl.

Je stelt de klant centraal. En je kunt goed praten met mensen. Je werkt netjes en je houdt je aan afspraken. Je weet dat hygiëne en veiligheid heel belangrijk zijn.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Je kunt de opleiding Allround kapper bij ons op twee manieren doen.

Bij de beroepsopleidende leerweg (BOL) loop je 1 dag in de week stage bij een erkende kapsalon en ga je 4 dagen naar Kappersschool Amersfoort. Vanaf het eerste jaar krijg je ook salondiensten in Salon de Nieuwe Stad, ons onderwijsbedrijf. Daar doe je salonervaring op. De salondiensten zijn een aantal dagdelen per week. In het tweede jaar ga je 2 tot 3 dagdelen per week naar de salon, dit kan ook op zaterdag zijn. Tijdens de salondiensten draag je bedrijfskleding.

Bij de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) werk je of loop je stage bij een erkende kapsalon (zie www.s-bb.nl). Je gaat 1 dag in de week naar Kappersschool Amersfoort, 3 tot 4 dagen (of avonden) werk je in de kapsalon.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een Allround kapper precies moet kunnen. Dit zijn de kerntaken. Tijdens de opleiding werk je aan de volgende beroepsspecifieke kerntaken:

  • Je bereidt behandelingen voor en rondt behandelingen af
  • Je verricht basis haarbehandelingen (o.a. coupe knippen, föhnen, stylen, kappen)
  • Je verricht specialistische behandelingen (coupe snijden, permanent, kleuren en ontkleuren)

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Nederlands, rekenen, burgerschap, vaktheorie, beroepspraktijkvorming, binnenschoolse praktijk, visagie en LesLab/SLB.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

  • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
  • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
  • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)

Opleidingskosten

Ben je jonger dan 18 jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Ben je ouder dan 18 jaar, dan zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Voor een BOL-opleiding is het lesgeld € 1.168,- per schooljaar. Voor een BBL-opleiding op niveau 1 en 2 is het lesgeld € 243,- en voor niveau 3 en 4 opleidingen € 588,- per schooljaar.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Vervolgopleidingen

  • Schoonheidsspecialist
  • Salonmanager niveau 4

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Bekijk dan de laatste informatie van de BBL-opleiding en BOL-opleiding.

Privacy-instellingen

Wij optimaliseren graag onze website, daarom maken wij gebruik van cookies. Wijzig je voorkeuren of bekijk ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen