‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Allround schoonheidsspecialist

Aanmelden BOL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25403
Leerweg: BOL
Niveau: 4
Duur opleiding: 3 jaar
Startdatum: Februari, Augustus

Jij vindt je uiterlijk en je gezondheid een serieuze zaak. Graag help jij anderen om er stralend uit te zien. Misschien werk jij al als schoonheidsspecialist? Hoe dan ook: jij bent zelfstandig, verzorgend en communicatief sterk. Jij begrijpt dat klanten niet vanzelf naar jou toekomen en je loopt niet weg voor de minder leuke kanten van het ondernemerschap. De huid is kwetsbaar, daarom werk jij heel zorgvuldig, met veel aandacht voor veiligheid en hygiëne.

Dit is jouw toekomst

Je bent niet alleen een op-en-top vakspecialist, je bent vaak ook ondernemer. Door jouw allround scholing heb jij ook de meer specialistische behandelingen in de vingers. Zoals een oosterse massage of acne-behandeling. Er hangt een rustige en veilige sfeer in jouw salon en je geeft jouw klanten de volle aandacht. Als allround schoonheidsspecialist kan je ook omgaan met een onrustige huid. Maar jij kent ook de grenzen van jouw kunnen en verwijst op tijd door naar een huidtherapeut of -arts.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Je doet de opleiding tot schoonheidsspecialist in een beroepsopleidende leerweg (BOL). Je volgt vier dagen in de week theorie- en praktijklessen bij de School voor Schoonheidsspecialisten en je loopt één dag stage (zie www.s-bb.nl). De opleiding duurt drie jaar. Heb je al een niveau 3-diploma schoonheidsspecialist dan duurt de opleiding een jaar.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een schoonheidsspecialist precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken. Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

 • Je voert cosmetische hand-, nagel- en voetverzorging uit
 • Je voert een gezichtsbehandeling en cosmetische handverzorging uit
 • Je voert een lichaamsbehandeling en cosmetische voetverzorging uit
 • Je voert specialistische behandelingen uit, zoals behandelen van acne en bijzondere massagetechnieken
 • Je ondersteunt cliënten bij het afvallen
 • Je voert wellnessgeoriënteerde behandelingen uit, bijvoorbeeld een thalassobehandeling en aromatherapie
 • Je bereidt je voor op het zelfstandig ondernemerschap

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Nederlands, Engels, rekenen, Burgerschap, vaktheorie, beroepspraktijkvorming, binnenschoolse praktijk, algemene ondernemersvaardigheden, LesLab/SLB

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

 • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
 • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
 • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3) vergelijkbaar beroep

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Het lesgeld voor BOL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is € 1.239,-

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?
Bij MBO Amersfoort kun je met financiële vragen terecht bij het Financieel Spreekuur (FIS). Zij denken met je mee over de mogelijkheden. Stuur je vraag per mail naar FIS@mboamersfoort.nl of WhatsApp of bel naar 06-15 28 32 14.

Overige kosten

 • € 360,- kosten praktijkpakket (Praktijkpakket: wit uniform, stoelhoes, masker, bakjes, kwasten, linnenpakket, instrumenten.)
 • € 1040,- kosten (Verplichte leermiddelen, zoals boeken, licenties, readers e.d.)

Overige kosten (nader te bepalen): extra educatie.

Tijdens de opleiding heb je een goed werkende laptop nodig.

Vervolgopleidingen

Met de opleiding Allround schoonheidsspecialist kun je verder studeren aan het hbo. Bijvoorbeeld:

 • Huidtherapie
 • Ergotherapie
 • Fysiotherapie

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Klik hier voor de laatste informatie.