‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Haarstylist heer

Aanmelden BOL Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25643
Leerweg: BOL, BBL
Niveau: 3
Duur opleiding: 2 jaar
Startdatum: Februari, Augustus

Het aanbod van herenkapsalons neemt nog steeds toe! Wil je alles leren over het kappersvak en specifiek het herenkapsel? Ben je sociaal en creatief? Schrijf je dan in voor de opleiding Haarstylist heer. Wij leren je alles over de basisvaardigheden van het vak, zoals wassen, knippen, föhnen, kleuren en stylen van het herenkapsel.

Met de opleiding Haarstylist heer richt je je op behandelingen van heren. Ook als vrouw kun je deze opleiding natuurlijk volgen!

Dit is jouw toekomst

De professionele houding van de haarstylist heer wordt gekenmerkt door het combineren van standaard handelingen en met specialistische haarbehandelingen bij heren. Op de werkvloer voer je allerlei verschillende behandelingen uit, van een basiskleuring tot een strak opgeschoren kapsel. Ook weet jij hoe je snorren en baarden perfect moet trimmen. Voor een optimale beroepsuitoefening is een creatieve manier van denken en doen nodig. Je voert de werkzaamheden zelfstandig uit.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Je kunt de opleiding Haarstylist kapper bij ons op twee manieren doen.

Bij de beroepsopleidende leerweg (BOL) loop je één dag in de week stage bij een erkende kapsalon (zie www.s-bb.nl) en ga je vier dagen naar Kappersschool Amersfoort. Vanaf blok 2 krijg je ook salondiensten in Salon de Nieuwe Stad, ons onderwijsbedrijf. Daar doe je twee dagdelen per week salonervaring op.

Bij de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) werk je of loop je stage bij een erkende kapsalon (zie www.s-bb.nl). Je gaat één dag in de week naar Kappersschool Amersfoort, de overige dagen/avonden werk je in de kapsalon (minimaal 650 uur per schooljaar).

 

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een Hairstylist dame precies moet kunnen. Dit zijn de kerntaken. Tijdens de opleiding werk je aan de volgende beroepsspecifieke kerntaken en werkprocessen:

Haarbehandeling voorbereiden en afronden

 • Ontvangt klant
 • Stelt DAB-plan op en vast
 • Rondt haarbehandeling af

Basis haarbehandeling uitvoeren

 • Verzorgt het haar en de hoofdhuid
 • Knipt het haar
 • Kleurt en ontkleurt het haar
 • Föhnt het haar van een dame

Specialistische haarbehandeling bij heer uitvoeren

 • Knipt en snijdt het haar van een gedekt model
 • Knipt en stylet het haar van een kort model
 • Föhnt het haar van een gedekt model
 • Knipt/trimt baard en snor
 • Scheert en masseert de huid

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Nederlands, rekenen, burgerschap, loopbaanleren, Engels, vaktheorie, binnenschoolse praktijk en praktijklessen in onze eigen Salon (voor de BOL-studenten).

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

Je bent welkom bij de opleiding Haarstylist met minimaal één van deze bewijzen:

 • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
 • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
 • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2 of 3)

Als je niet voldoet aan één van de toelatingseisen volgt een intakegesprek bij het team centrale intake (TCI) en een toelatingsonderzoek.

Als je niet voldoet aan één van de toelatingseisen volgt een intakegesprek bij het team centrale intake (TCI) en een toelatingsonderzoek.

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Het lesgeld voor BOL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is € 1.239,-.

Het lesgeld voor BBL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is voor:

 • Entree- en basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2) € 258,-.
 • De vak-, middenkader- en specialistenopleiding (niveau 3 en 4) € 624,-.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?

Bij MBO Amersfoort kun je met financiële vragen terecht bij het Financieel Spreekuur (FIS). Zij denken met je mee over de mogelijkheden. Stuur je vraag per mail naar FIS@mboamersfoort.nl of WhatsApp of bel naar 06-15 28 32 14.

Voor sommige opleidingen heb je aanvullende kosten. Waar moet je rekening mee houden bij jouw opleiding?

 

Vervolgopleidingen

Opleiding Salonmanager dame of heer niveau 4

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Klik hier voor de laatste informatie over de BOL-opleiding en de BBL-opleiding.