‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Kapper

Aanmelden BOL Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25641
Leerweg: BOL, BBL
Niveau: 2
Duur opleiding: 1 jaar
Startdatum: Februari, Augustus

Wil jij dat klanten met een goed gevoel de salon verlaten? Vind je het leuk om prachtige kapsels te maken? Dan is de opleiding Kapper iets voor jou. Als kapper werk je straks onder begeleiding van een hairstylist of leidinggevende.

De opleiding duurt formeel 1 jaar. De kwaliteit van je diploma vinden wij belangrijk. Daarom is er bij ons de mogelijkheid om iets langer de tijd te nemen voor je leerproces, bijvoorbeeld 1,5 jaar of 2 jaar. Samen met jou kijken we wat jij nodig hebt. We geven je extra tijd en begeleiding als dit nodig is.

Dit is jouw toekomst

Als kapper werk je bij een kapperszaak of bij een bedrijf dat zich bezig houdt met haarverzorging. Je kunt eenvoudige behandelingen uitvoeren, zoals knippen, föhnen, permanenten, watergolven en kleuren. Je doet je werk op hygiënische wijze, waarbij je rekening houdt met het milieu en de arbeidsomstandigheden. Jouw werk heeft een sterke sociale kant, waarbij contact en converseren met de klant belangrijk zijn.

Je professionele houding als kapper kenmerkt zich door het uitvoeren van standaardhandelingen bij een basis haarbehandeling voor een dame en heer. Het gaat hierbij om het verzorgen van haar en de hoofdhuid, knippen van het haar, (ont)kleuren van het haar en föhnen van haar bij een dame. Je werkt zelfstandig en wordt begeleid door je leidinggevende.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Je kunt de opleiding Kapper bij ons op twee manieren doen.

Bij de beroepsopleidende leerweg (BOL) loop je één dag in de week stage bij een erkende kapsalon (zie www.s-bb.nl) en ga je vier dagen naar Kappersschool Amersfoort. Vanaf blok 2 krijg je ook salondiensten in Salon de Nieuwe Stad, ons onderwijsbedrijf. Daar doe je twee dagdelen per week salonervaring op.

Bij de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) werk je of loop je stage bij een erkende kapsalon (zie www.s-bb.nl). Je gaat één dag in de week naar Kappersschool Amersfoort, de overige dagen/avonden werk je in de kapsalon (minimaal 650 uur per schooljaar).

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een kapper precies moet kunnen. Dit zijn de kerntaken. Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

Haarbehandeling voorbereiden en afronden

 • Ontvangt klant
 • Stelt DAB-plan op en vast
 • Rondt haarbehandeling af

Basis haarbehandeling uitvoeren

 • Verzorgt het haar en de hoofdhuid
 • Knipt het haar
 • Kleurt en ontkleurt het haar
 • Föhnt het haar van een dame

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Nederlands, rekenen, burgerschap, loopbaanleren, vaktheorie, binnenschoolse praktijk en praktijklessen in onze eigen Salon (voor de BOL-studenten).

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

 • vmbo basisberoepsgerichte-, vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo
  theoretische leerweg of
 • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
 • diploma entree-opleiding (mbo niveau 1)

Als je niet voldoet aan één van de toelatingseisen volgt een intakegesprek bij het team centrale intake (TCI) en een toelatingsonderzoek.

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Het lesgeld voor BOL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is € 1.239,-.

Het lesgeld voor BBL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is voor:

 • Entree- en basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2) € 258,-.
 • De vak-, middenkader- en specialistenopleiding (niveau 3 en 4) € 624,-.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?

Bij MBO Amersfoort kun je met financiële vragen terecht bij het Financieel Spreekuur (FIS). Zij denken met je mee over de mogelijkheden. Stuur je vraag per mail naar FIS@mboamersfoort.nl of WhatsApp of bel naar 06-15 28 32 14.

Voor sommige opleidingen heb je aanvullende kosten. Waar moet je rekening mee houden bij jouw opleiding?

 

Vervolgopleidingen

 • Allround kapper (niveau 3)

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Bekijk dan de laatste informatie van de BBL-opleiding en BOL-opleiding.