‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Kapper

Aanmelden BOL Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25400
Leerweg:BOL, BBL
Niveau:2
Duur opleiding:2 jaar
Startdatum: September

Jij vindt uiterlijke verzorging belangrijk. Je bent geïnteresseerd in haarverzorging en haarmode. En je bent creatief. Misschien is een opleiding tot kapper wel iets voor jou. Zeker als je graag met klanten omgaat en goed kunt luisteren.

Dit is jouw toekomst

Ons haar bepaalt voor een groot deel de eerste indruk die we op anderen maken. Jij zorgt er als kapper voor dat jouw klanten zelfverzekerd de deur uitgaan. Je geeft advies over kapsels, behandelingen en producten. Je voert behandelingen uit zoals wassen, knippen/snijden, föhnen/stylen, kleuren en ook permanenten en watergolven.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Je kunt de opleiding Kapper bij ons op twee manieren doen.

Bij de beroepsopleidende leerweg (BOL) loop je één dag in de week stage bij een erkende kapsalon (zie www.s-bb.nl) en ga je vier dagen naar Kappersschool Amersfoort. Vanaf blok 2 krijg je ook salondiensten in Salon de Nieuwe Stad, ons onderwijsbedrijf. Daar doe je twee dagdelen per week salonervaring op.

Bij de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) werk je of loop je stage bij een erkende kapsalon (zie www.s-bb.nl). Je gaat één dag in de week naar Kappersschool Amersfoort, de overige dagen/avonden werk je in de kapsalon (minimaal 650 uur per schooljaar).

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een kapper precies moet kunnen. Dit zijn de kerntaken. Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

  • Je bereidt behandelingen voor en rondt behandelingen af
  • Je verricht basis haarbehandelingen (o.a. coupe knippen, föhnen, stylen, kappen)
  • Je geeft advies en verkoopt diensten/producten

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Nederlands, rekenen, burgerschap, vaktheorie, beroepspraktijkvorming, binnenschoolse praktijk, visage en LesLab/SLB.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

  • vmbo basisberoepsgerichte-, vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo
    theoretische leerweg of
  • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
  • diploma entree-opleiding (mbo niveau 1)

Opleidingskosten

Ben je jonger dan 18 jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Ben je ouder dan 18 jaar, dan zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Voor een BOL-opleiding is het lesgeld € 1.168,- per schooljaar. Voor een BBL-opleiding op niveau 1 en 2 is het lesgeld € 243,- en voor niveau 3 en 4 opleidingen € 588,- per schooljaar.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Vervolgopleidingen

  • Allround kapper (niveau 3)

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Bekijk dan de laatste informatie van de BBL-opleiding en BOL-opleiding.

Privacy-instellingen

Wij optimaliseren graag onze website, daarom maken wij gebruik van cookies. Wijzig je voorkeuren of bekijk ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen