‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Medisch pedicure

Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25693
Leerweg: BBL
Niveau: 4
Duur opleiding: 1 jaar
Startdatum: Februari, Augustus

Als medisch pedicure behandel jij mensen met (potentiële) risicovoeten. De medische pedicurebehandelingen voer je nauwkeurig uit.  Je onderzoekt en behandelt diabetici, reumapatiënten en personen met verwaarloosde voeten. Met specialistische behandelmethodes – en technieken weet je risicovolle situaties in te schatten en complicaties te voorkomen. Zo maak je bijvoorbeeld orthesen bij standafwijkingen van voeten en/of tenen. Je kent de grenzen van het vak en signaleert contra-indicaties om jouw cliënten tijdig en juist door te verwijzen naar bijvoorbeeld een huisarts of podotherapeut. Als medisch pedicure ga je aan de slag in bijvoorbeeld een pedicurepraktijk, gezondheidscentrum of schoonheidssalon, maar je kunt ook een eigen praktijk starten of doorstuderen.

Dit is jouw toekomst

Als medisch pedicure ga je aan de slag in bijvoorbeeld een pedicurepraktijk, gezondheidscentrum of schoonheidssalon, maar je kunt ook een eigen praktijk starten of doorstuderen. Jouw diploma is erkend door de branchevereniging ProVoet. Je kunt dan ook deel uitmaken van ketenzorg en zorggroepen (een zorggroep bestaat uit een huisarts, praktijkondersteuners, fysiotherapeut, podotherapeut en medisch pedicure).

Zo ziet jouw opleiding eruit

Bij de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) werk je of loop je stage bij een erkend leerbedrijf voor medisch pedicure (zie www.s-bb.nl). Dit kan een schoonheidssalon, pedicure salon, bejaardencentrum of ander zorgcentrum zijn. Je gaat één dag in de week naar de School voor Schoonheidsspecialisten. De overige dagen/avonden werk je bij je leerbedrijf. (minimaal 650 uur per schooljaar).

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een medisch pedicure precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken. Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

  • B1-K1: Een pedicurebehandeling uitvoeren
  • B1-K2: Voorbereiden op zelfstandig ondernemerschap
  • P2-K1: Een medisch pedicurebehandeling uitvoeren

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Nederlands, Engels, rekenen, Burgerschap, vaktheorie, beroepspraktijkvorming, binnenschoolse praktijk, algemene ondernemersvaardigheden en studieloopbaanbegeleiding.

Het kan zijn dat jij in aanmerking komt voor vrijstelling van een aantal vakken. Dit is afhankelijk van jouw eerder behaalde diploma. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

Afgeronde opleiding schoonheidsspecialist (niveau 3) of allround schoonheidsspecialist (niveau 4)

  • We kunnen de opleiding medisch pedicure in 1 jaar aanbieden omdat we werken met vrijstellingen als je bekwaam bent in de medische basiskennis, daarom vragen we als toelatingseis een afgeronde opleiding tot (allround) schoonheidsspecialist.
  • Geen afgeronde opleiding (allround) schoonheidsspecialist? Neem contact met ons op, we werken hard aan diverse leertrajecten.

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Het lesgeld voor BBL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is voor:

  • Entree- en basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2) € 258,-.
  • De vak-, middenkader- en specialistenopleiding (niveau 3 en 4) € 624,-.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?
Bij MBO Amersfoort kun je met financiële vragen terecht bij het Financieel Spreekuur (FIS). Zij denken met je mee over de mogelijkheden. Stuur je vraag per mail naar FIS@mboamersfoort.nl of WhatsApp of bel naar 06-15 28 32 14.

Vervolgopleidingen

Met de opleiding Medisch Pedicure kun je verder studeren aan het hbo. Bijvoorbeeld:

  • Podotherapie
  • Fysiotherapie
  • Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Klik hier voor de laatste informatie.