‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Salonmanager dame

Aanmelden BOL Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25644
Leerweg: BOL, BBL
Niveau: 4
Duur opleiding: 3 jaar
Startdatum: September

Wil jij een eigen kapsalon starten of leidinggeven in een kapsalon? Ben je creatief, dienstverlenend en wil je graag met mensen omgaan? Dan is deze opleiding iets voor jou! Wil je meer weten van trends en houd je van aanpakken, ben je daarnaast altijd in voor een praatje, maak je graag contact met klanten en red je je prima met stress? Wil je ook nog eens weten waar verkoopkansen liggen? Kies dan voor de opleiding Salonmanager.

Dit is jouw toekomst

Als salonmanager ben je leidinggevende of eigenaar van een kapsalon. Je doet jouw werk op hygiënische wijze, waarbij je rekening houdt met het milieu en de arbeidsomstandigheden. Tijdens het werk combineer je standaard handelingen met specialistische haarbehandelingen. Je bent enerzijds vakspecialist (Hairstylist) en anderzijds leid je de kapsalon als ondernemer.

Voor een optimale beroepsuitoefening voer je jouw vak op creatieve wijze uit. Je bent innovatief en hebt een grote passie voor het kappersvak. Je kan werken als zzp’er of in een bedrijf met een of meer medewerkers. Verder ben je als salonmanager commercieel en toon je lef. Je draagt organisatorische verantwoordelijkheid en bedenkt nieuwe procedures.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Je kunt de opleiding Salonmanager bij ons op twee manieren doen.

Bij de beroepsopleidende leerweg (BOL) loop je één dag in de week stage bij een erkende kapsalon (zie www.s-bb.nl) en ga je vier dagen naar Kappersschool Amersfoort. Vanaf blok 2 krijg je ook salondiensten in Salon de Nieuwe Stad, ons onderwijsbedrijf. Daar doe je twee dagdelen per week salonervaring op.

Bij de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) werk je of loop je stage bij een erkende kapsalon (zie www.s-bb.nl). Je gaat één dag in de week naar Kappersschool Amersfoort, de overige dagen/avonden werk je in de kapsalon (minimaal 650 uur per schooljaar).

 

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een Salonmanager dame precies moet kunnen. Dit zijn de kerntaken. Tijdens de opleiding werk je aan de volgende beroepsspecifieke kerntaken:

Haarbehandeling voorbereiden en afronden

 • Ontvangt klant
 • Stelt DAB-plan op en vast
 • Rondt haarbehandeling af

Basis haarbehandeling uitvoeren

 • Verzorgt het haar en de hoofdhuid
 • Knipt het haar
 • Kleurt en ontkleurt het haar
 • Föhnt het haar van een dame

Specialistische haarbehandeling bij dame uitvoeren

 • Snijdt het haar
 • Kleurt en ontkleurt het haar dame
 • Vormt het haar tijdelijk om
 • Bereidt het blijvend omvormen voor
 • Vlecht het haar en steekt het op

Een kapsalon leiden

 • Bereidt zich voor op de start van een bedrijf
 • Bereidt zich voor op de bedrijfsvoering
 • Bereidt zich voor op de promotie van een bedrijf
 • Vertaalt trends naar een eigen haarmodelijn
 • Ontwikkelt training en begeleidt op vaktechnisch gebied

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Nederlands, rekenen, burgerschap, Loopbaanleren, Engels, vaktheorie, binnenschoolse praktijk en praktijklessen in onze eigen Salon (voor de BOL-studenten).

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

Je bent welkom bij de opleiding Salonmanager met minimaal één van deze bewijzen:

 • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
 • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
 • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2 of 3)

Als je niet voldoet aan één van de toelatingseisen volgt een intakegesprek bij het team centrale intake (TCI) en een toelatingsonderzoek.

Als je niet voldoet aan één van de toelatingseisen volgt een intakegesprek bij het team centrale intake (TCI) en een toelatingsonderzoek.

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Vanwege de coronacrisis neemt de overheid een aantal maatregelen om studenten te helpen. Eén van die maatregelen is dat er voor schooljaar 2021-2022 vijftig procent korting wordt gegeven op het lesgeld. Meer informatie hierover is te vinden op de website van DUO.

Het lesgeld voor BOL-opleidingen voor schooljaar 2021-2022 is € 608,- (de helft van € 1.216,-).
Het lesgeld voor BBL-opleidingen: entree- en basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2) is € 126,50 (de helft van € 253,-). De vak-, middenkader- en specialistenopleiding (niveau 3 en 4) is € 306,- (de helft van € 612,-).

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Les- of cursusgeld 2022-2023

De bedragen voor schooljaar 2022-2023 zijn op dit moment nog niet bekend. Het afgelopen schooljaar is door de overheid 50 procent korting gegeven op het lesgeld. Afhankelijk van eventuele coronamaatregelen kan het zijn dat wederom een korting wordt gegeven. Ga voor de zekerheid uit van de normale lesgelden. Zodra meer bekend is, zullen wij dat op onze website publiceren.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?
Zijn de kosten voor leermiddelen voor je ouder(s)/verzorger(s) misschien een probleem? Check of je gebruik kunt maken van de Regeling voorziening leermiddelen.

Voor sommige opleidingen heb je aanvullende kosten. Waar moet je rekening mee houden bij jouw opleiding?

 

Vervolgopleidingen

Met een mbo-4 diploma kun je instromen op een hbo-opleiding.

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Klik hier voor de laatste informatie over de BOL-opleiding en de BBL-opleiding.