‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Schoonheidsspecialist

Aanmelden BOL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25404
Leerweg: BOL
Niveau: 3
Duur opleiding: 3 jaar
Startdatum: Februari, Augustus

Jij vindt uiterlijke verzorging belangrijk. En je kunt goed met mensen omgaan. Misschien is de opleiding schoonheidsspecialist wel iets voor jou.

Dit is jouw toekomst

Je kunt gaan werken als zelfstandig schoonheidsspecialist, als vertegenwoordiger van een cosmeticamerk of doorleren voor allround schoonheidsspecialist.

Jouw werkdag is nooit hetzelfde. Sommige klanten komen iedere maand voor een complete gezichtsbehandeling. Anderen willen een massage of komen voor een specialistische behandeling. Jij weet veel over huidproblemen en hoe je die oplost. Natuurlijk weet je hoe de apparatuur werkt en ken je verschillende technieken. Maar minstens zo belangrijk is dat je klanten jouw volledige aandacht geeft.

 

Zo ziet jouw opleiding eruit

Je doet de opleiding Schoonheidsspecialist in een beroepsopleidende leerweg (BOL). Je loopt één dag in de week stage bij een erkende schoonheidssalon (zie www.s-bb.nl). De theorie- en praktijklessen volg je bij MBO Amersfoort.

Je adviseert mensen over de verzorging van de huid. Je leert hoe je een behandelplan opstelt. Je leert over verschillende huidtypes, welke producten en methoden je moet kiezen om de huid te behandelen en te verzorgen. Natuurlijk leer je ook alles over hygiëne, huidproblemen, huidverzorgingsproducten, lichaamsbehandelingen en apparatuur. De opleiding besteedt veel aandacht aan advies en verkoop van de verzorgingsproducten voor thuisgebruik.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een schoonheidsspecialist precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken. Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

  • Je voert cosmetische hand-, nagel- en voetverzorging uit
  • Je voert een gezichtsbehandeling en cosmetische handverzorging uit
  • Je voert een lichaamsbehandeling en cosmetische voetverzorging uit Je adviseert de cliënt en verkoopt producten en diensten
  • Je voert een onderneming, als voorbereiding op zelfstandig ondernemerschap

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Nederlands, Engels, rekenen, burgerschap, vaktheorie, beroepspraktijkvorming, binnenschoolse praktijk, algemene ondernemersvaardigheden, LesLab/SLB

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

  • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
  • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
  • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Het lesgeld voor BOL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is € 1.239,-

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?
Bij MBO Amersfoort kun je met financiële vragen terecht bij het Financieel Spreekuur (FIS). Zij denken met je mee over de mogelijkheden. Stuur je vraag per mail naar FIS@mboamersfoort.nl of WhatsApp of bel naar 06-15 28 32 14.

Overige kosten

  • € 360,- kosten praktijkpakket (Praktijkpakket: wit uniform, stoelhoes, masker, bakjes, kwasten, linnenpakket, instrumenten.)
  • € 840,- kosten (Verplichte leermiddelen, zoals boeken, licenties, readers e.d.)

Overige kosten (nader te bepalen): extra educatie.

Vervolgopleidingen

  • Allround schoonheidsspecialist

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Klik hier voor de laatste informatie.