Studiekeuze Tips

Je gaat straks naar het mbo en bent op zoek naar een opleiding. Maar hoe zorg je ervoor dat je de juiste studie kiest? We hebben een aantal tips voor je op een rij gezet.

1. Begin op tijd
Door op tijd te beginnen met het verdiepen in jezelf, school en opleiding zorg je voor een goede keuze. Begin dan ook je zoektocht in het derde jaar van het vmbo of eerder.

2. Ken je interesses en talenten
Het kiezen van een opleiding is een stuk makkelijker als je weet wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Een interessetest kan je hierbij helpen. Dit kan bijvoorbeeld gratis via www.kiesmbo.nl/interessetest. Je kunt ook gebruik maken van een vragenlijst over jezelf. Wat zijn je interesses, kwaliteiten en motieven? Vraag input aan je ouders en vrienden. Ook een decaan kan je goed helpen.

3. Bekijk filmpjes en doe een beroepskeuzetest
Heb je al een idee van wat je wilt worden? Check dan of het beeld dat jij van een beroep hebt klopt door filmpjes te kijken op het internet. Praat met mensen die het werk doen dat jou leuk lijkt. Nog geen idee? Bezoek een beroepskeuzebeurs of doe een gratis beroepskeuzetest op www.123test.nl/beroepentest.

4. Loop een dagje mee
Weet jij hoe de werkdag van je vader, moeder, oom, tante of een andere bekende eruit ziet? Loop eens een dagje met ze mee, gewoon doen! Zo krijg je een beter beeld van de werkzaamheden die ze doen en kun je bedenken of jij dat leuk zou vinden. Zet deze stap in vmbo-leerjaar 3 en 4.

5. Weet uit welke studies je kunt kiezen
Als het goed is heb je na de eerste stappen een aardig beeld van wat jou wel en niet leuk lijkt. Nu is het tijd om je te oriënteren in opleidingen. Kijk eens op kiesmbo.nl. Een handige website met veel informatie en mogelijkheden om opleidingen met elkaar te vergelijken. Heb je de opleidingen die jou leuk lijken op een rijtje? Kijk dan waar je ze kunt volgen. Bezoek de websites van mbo’s bij jou in de buurt.

6. Bezoek een (online) Open Huis
Proef de sfeer van een school. Zorg voor een goede voorbereiding, maak bijvoorbeeld een lijstje met vragen over de school en opleidingen. Hulp nodig bij het kiezen van de school? Gebruik het vergelijkingsformulier.

7. Maak kennis met de opleiding van jouw keuze
Nu is het tijd om écht kennis te maken met een opleiding, de studenten die er al op zitten, de docenten en de manier van lesgeven. Veel mbo’s organiseren (online) meeloopdagen. Maak altijd gebruik van deze mogelijkheid!

8. Vraag hulp
Een studie kiezen is lastig, maar er zijn altijd mensen die jou graag willen helpen. Vraag je ouders, familieleden en vrienden om advies. Ook je docenten en mentor kennen je vaak beter dan je denkt. Daarnaast kun je een gesprek met de decaan van je school aanvragen. Ook wij helpen je graag. Praat met één van onze studiekeuzecoaches. Neem contact met ons op.

Bekijk ook de beroeps-en studiekeuzetesten